Turvallisemman tilan periaatteet
Olet tervetullut omana itsenäsi
– juuri sellaisena kuin olet
Mielen Avoimen Opiston toiminnassa noudatetaan Suomen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja. Toimintaamme osallistutaan päihteettömänä.
Meistä jokainen on omanlainen.
Meidän ominaisuuksiamme ovat ikä, etninen alkuperä, kansalaisuus, kieli ja kulttuuri, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen näkemys, perhemuoto, sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, vammaisuus, sosiaalinen asema, taloudellinen asema ja muut yksilölliset tekijät mm. kehon koko tai neurokirjoon kuuluminen.
Pyrimme luomaan yhdessä turvallisen yhteisön, jossa jokainen voi olla oma itsensä.
1. Huomaavaisuus
Olemme kohteliaita ja huomaavaisia toisiamme kohtaan.
2. Työrauha
Annamme tilaa ja työrauhaa toisillemme. Toisia häiritseviä asioita voivat olla esim. metelöinti, hajusteet, koskettelu tai liian lähelle tuleminen.
3. Itsemäärittely
Kunnioitamme toistemme itsemäärittelyä. Kunnioitamme sitä, mitä henkilö kertoo itse itsestään.
Itsemäärittely tarkoittaa sitä, että jokaisella meistä on oikeus itse määritellä kuka ja millainen on tai haluaa olla sekä miten haluaa tulla nähdyksi. On myös oikeus olla tietämättä tai muuttaa mieltään.
Me ihmiset teemme luonnostamme jatkuvasti oletuksia ja tulkintoja muista ihmisistä ja tilanteista. Se on osa ajatteluamme ja maailman hahmottamista. On silti hyvä muistaa, että oletuksemme eivät aina osu oikeaan. Emme tiedä vain omien tulkintojemme perusteella toisesta henkilöstä esim. hänen sukupuoltaan, seksuaalista suuntautumistaan, saati perhemuotoaan.
Henkilökohtaiset ominaisuudet tai tausta (esim. kulttuurinen, etninen, aatteellinen) eivät myöskään kerro, mitä juuri tämä ihminen ajattelee tai mikä hänelle on tärkeää. Pyrimme siis kuuntelemaan, kun ihminen itse kertoo itsestään.
4. Sananvalinnat
Kiinnitämme huomiota sananvalintoihimme. Emme käytä loukkaavaa kieltä.
Ihmissuhdetyössä sanat ovat tekoja. Sanoilla luodaan yhteyttä tai vahvistetaan haavoittavia kokemuksia erillisyydestä ja erilaisuudesta.
Herjaavat ja vähättelevät ilmaisut (esimerkiksi rasistiset, seksistiset, homofobiset jne.) eivät itsestään selvästi kuulu toimintaamme.
Kolmanteen periaatteeseen liittyen: Kiinnitämme huomiota myös siihen, ettemme käytä tarpeettomasti luokittelevaa kieltä. Esimerkiksi sukupuolittuneita ilmaisuja ei pidä viljellä vain oletusten perusteella ja tavan vuoksi. Käytämme peilaten samoja termejä kuin kertoja itse käyttää.
5. Anteeksi
Jos loukkaamme toista, pyydämme anteeksi. Pyrimme antamaan anteeksi toisille.
Anteeksi pyytäminen on hieno tapa myös silloin, kun on aivan tahattomasti loukannut. Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat usein puhdistavia kokemuksia ja auttavat ihmisiä eteenpäin elämässään. Voimme harjoitella molempia.
6. Erehtyminen
Voimme erehtyä ja kysyä. Emme oleta kaikkien tietävän samoja asioita.
Erehtyminen on inhimillistä. Kysyminen on kiinnostuksen osoittamista, ja sillä ehkäistään myös turhien oletusten tekemistä.
Välillä on kuitenkin hyvä miettiä, onko kyseisen tiedon saaminen aidosti tärkeää vai palveleeko se lähinnä omaa uteliaisuuttamme. Vastaaminen ei ole pakollista.
7. Yhteys
Pyrimme aina rakentamaan ja vaalimaan yhteyttä ihmisten välillä. Pyrimme toisen ymmärtämiseen, vaikka emme olisi samaa mieltä.
8. Kunnioitus
Kunnioitamme toisten kokemusta ja valintoja. Suomme toisillemme yksilöllisen toipumisrauhan.
Toipumisrauhalla tarkoitetaan tässä sitä, että jokainen kulkee oman tiensä ja jokaisen toipumispolku on oman näköinen.
9. Keho- ja ruokarauha
Suomme toisille ja itsellemme keho- ja ruokarauhan.
Kehorauhalla tarkoitetaan kunnioittavaa suhtautumista omaan ja muiden kehoihin.
Lue lisää: https://martat.fi/blogit/lempeaa-kehorauhaa/
https://syomishairioliitto.fi/tietoa/artikkeleita-syomishairioteemoista
Syöminen on yksi elämän nautinnoista ja perustarve. Jokainen valitsee itse, mitä syö ja miten paljon. Toisten syömisiä ei ole tarve kommentoida. Ruokailuhetkeen kuuluu ilo, ei syyllistäminen tai selittely. Ruokia ei tarvitse jakaa sallittuihin tai kiellettyihin.
10. Kuvaaminen
Pyydämme luvan kuvaamiseen ja niiden julkaisuun.
Jos koet tai havaitset epäasiallista käytöstä, pyrithän ottamaan asia puheeksi.
Jos haluat tukea, ota yhteys kehen tahansa Mielen ry:n työntekijään, jolle koet luontevaksi kertoa huolestasi.