Perhetyö

Mielen ry toimii palveluntarjoajana Pirkanmaan hyvinvointialueella ja toteuttaa:


Perhetyö on yksilöllistä, tavoitteellista sekä määräaikaista ja lyhytaikaista tukea. Perhetyön tarkoituksena on tukea perhettä arkielämän hallinnassa, vahvistaa perheen omia voimavaroja sekä parantaa perheen sisäistä vuorovaikutusta.

Perhetyön avulla tuemme vanhemmuutta, lasten hoitoa ja kasvatusta, kodin arjen hallintaa, ehkäisemme syrjäytymistä ja raskaampien palveluiden piiriin siirtymistä sekä tuemme perheen sosiaalisen verkoston laajentumista. Työmme on luottamuksellista ja se rakennetaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Sen keskipisteenä on lapsen etu ja turvallinen kehitys.



Lastensuojelun tehostettu perhetyö on tukitoimi, jonka tarkoitus on auttaa lapsia ja heidän perheitään erilaisissa haastavissa tilanteissa ja ennaltaehkäistä tilanteiden vaikeampaa kriisiytymistä.

Tuemme lapsen kasvua ja kehitystä, perheen arjen hallintaa, vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Vanhemman tukemisella pyrimme vanhemmuuteen, jossa lapsen tarpeisiin vastataan lapsen iän ja kehitystarpeiden mukaisesti riittävällä tavalla.



Työparipalvelua voidaan käyttää sekä tehostetun että sosiaalihuoltolain mukaisen perhetyön toteuttamiseen.

Työparipalvelussa tarjoamme perhetyön työskentelyyn työntekijän, joka työskentelee asiakasperheessä tilaajan työntekijän työparina.


Mielen ry:n perhetyö

Mielen ry:ssä työskentelee mielenterveystyön asiantuntijoita. Olemme mielen hyvinvoinnin vahva osaaja. Vahvuutemme perhetyössä on, että kohtaamme perheet kokonaisuuksina. Pystymme huomioimaan myös perheen vanhemmat. Tuemme vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä voimautamme koko perhettä. Mielen ry:n viitekehyksenä toimii toipumisorientaatio, jota sovellamme myös perhetyössä. Teemme työtä vahvuuksien, voimavarojen ja toivon kautta perheiden tasa-arvoisena kumppanina.

Toipumisorientaatio perhetyössä

Toipumisorientaatio perhetyössä tarkoittaa sellaista lähestymistapaa, jossa tuetaan perheenjäsenten hyvinvointia, voimavaroja ja toivoa heidän omassa elämäntilanteessaan. Se perustuu ajatukseen, että jokaisella perheenjäsenellä – olipa kyseessä vanhempi, lapsi tai muu perheenjäsen – on mahdollisuus kasvaa ja löytää uusia merkityksiä vaikeuksien keskellä. Toipumisorientaation periaatteet voivat näkyä perhetyössä monin tavoin:

Voimavara- ja toivokeskeisyys

  • Perheen vahvuuksien tunnistaminen: Keskitytään siihen, mikä perheessä toimii, ja tuetaan heidän kykyjään selviytyä haasteista.
  • Toivon ylläpitäminen: Perhetyöntekijät auttavat perhettä näkemään valoa tulevaisuudessa ja mahdollisuuden muutokseen.

Yksilölliset tavoitteet

  • Jokaisen perheenjäsenen tarpeet ja toiveet huomioidaan. Esimerkiksi vanhempien ja lasten näkökulmat pyritään tasapainottamaan.
  • Perhettä tuetaan asettamaan ja saavuttamaan itse heille merkityksellisiä tavoitteita.

Osallisuus ja kumppanuus

  • Perhe nähdään asiantuntijana omassa elämässään. Heitä kuunnellaan, ja heidän näkemyksensä otetaan huomioon päätöksenteossa ja suunnitelmissa.
  • Perhetyöntekijät eivät toimi vain auttajina, vaan yhteistyökumppaneina.

Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen

  • Perhettä rohkaistaan tekemään omia päätöksiä ja löytämään ratkaisuja. Heitä ei ”ohjata”, vaan tuetaan heidän prosessejaan.
  • Lasten ja nuorten mielipiteitä kuullaan heidän ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti.

Haasteiden ja tunteiden hyväksyminen

  • Perheen ongelmat ja vaikeudet nähdään osana heidän kokonaisvaltaista tarinaansa, ei vain ongelmina, jotka täytyy ratkaista.
  • Annetaan tilaa käsitellä negatiivisiakin tunteita, kuten surua tai turhautumista, mutta pyritään samalla vahvistamaan positiivisia kokemuksia.

Sosiaalisten verkostojen vahvistaminen

  • Perhetyössä tuetaan perhettä luomaan ja hyödyntämään omia sosiaalisia verkostojaan, kuten sukulaisia, ystäviä tai naapurustoa.
  • Yhteisön tuki nähdään tärkeänä osana toipumista ja arjen hallintaa.

Esimerkkejä käytännön työssä:

  • Voimavarakeskustelut: Perheen kanssa käydään keskusteluja heidän vahvuuksistaan, onnistumisistaan ja toiveistaan tulevaisuuden suhteen.
  • Osallistavat menetelmät: Käytetään perhettä aktivoivia menetelmiä, kuten yhteisiä suunnittelupalavereita, joissa kaikki saavat äänen.
  • Tuen porrastaminen: Apua tarjotaan sellaisella intensiteetillä, joka tukee perheen omatoimisuutta ja kasvua, välttäen ylisuojelevuutta.

Toipumisorientaatio antaa perhetyölle ihmislähtöisen, myötätuntoisen ja positiivisen kehyksen, jossa perheen mahdollisuuksia parempaan tulevaisuuteen vahvistetaan.

Yhteystiedot

Motarinkuja 2 B, 33800 Tampere
Iideshovin palvelupuhelin: 050 324 7494

Sähköpostiosoitteet: 

Linda Vartia

Yksikön esihenkilö
040 734 7575

Vanessa Latvaniemi

Ohjaaja
050 321 7655

Topi Pakarinen

Ohjaaja
0503260761

Pauliina Vähävihu

Ohjaaja
040 548 0445

Janne Salonen

Ohjaaja
050 473 1070