Mielenreitti
– toivon tarinoita ja kohtaamisia luonnossa

Tulevia tapahtumia

Mielenreitin avajaiset

Tarkemmin avajaista 27.9.

Luonnolla on vaikutuksia hyvinvointiimme. Tutkimustiedon mukaan luonnolla on positiivisia hyvinvointivaikutuksia mm. sykkeeseen, mielialaan, tarkkaavuuteen ja stressistä elpymiseen.

Lyhytaikaisetkin oleskelut luontoympäristössä voivat mahdollistaa rentoutumista ja rauhoittumista, millä on hyviä vaikutuksia mm. ahdistukseen ja univaikeuksiin. Luontohyvinvointitutkimusten mukaan luonnossa oleminen edistää positiivisten ajatusten esiintymistä, mielihyvän kokemuksia ja jopa onnellisuutta.

Mielenreitti on kaksivuotinen (2022-2023) STEA-hanke. Hankkeen yhteistyökumppanina on Ekokumppanit Oy.

Hankkeen aikana suunnittelemme ja toteutamme Tampereen lähiympäristöön, Hervannan Suolijärvelle kaikille tarkoitetun mielen hyvinvointiin painottuvan luontopolun, joka kannustaa pysähtymään kokemustarinoiden ja toivon äärelle. Polku mahdollistaa eri vuodenaikojen kokemisen ja sen tavoite on saattaa ihmisiä yhteen luonnossa, kannustaen merkityksellisiin kohtaamisiin sekä vahvistaen yhteyttä luontoon, toisiin sekä omaan itseen.

Polku toimii valmistuttuaan Mielen ry:n luontotoiminnan tärkeimpänä ympäristönä, kuten erilaisten retkien tai tapahtumien järjestämispaikkana.

Vapaaehtoiset sekä henkilöt, joilla on omakohtaisia kokemuksia kriiseistä, hankalista elämänvaiheista ja/tai mielenterveyden haasteista ovat merkittävässä roolissa Mielenreitti -hankkeessa. Etsimme yhteisiä tekijöitä, jotka ovat olleet tukemassa elämän karikoissa; kannatellen ja mahdollistaen toipumista. Näistä kokemuksista ja tarinoista rakentuu luontopolkumme. 

Mielenreitti-hanke.

Lisäksi vapaaehtoisilla on keskeinen tehtävä luontotoiminnan toteuttamisessa luontopolullamme. Vapaaehtoiset saavat tukea ja tarvittavaa tietoa ohjaajuuteen ja/tai muuhun itselle merkitykselliseen vapaaehtoisrooliin. Hankkeen aikana järjestetään koulutuksellisia työpajoja hyödyntäen yhteistoiminnallista oppimista.

Vielä emme täysin tiedä, minne tämä polku vie. Seuraavan polunmutkan taakse ei vielä näe. Tule mukaan vaikuttamaan määränpäähän sekä yhdessä kuljettavaan matkaan!

Mielen ry:n luontotoiminnan keskeisiä viitekehyksiä ovat Metsämieli -menetelmä, seikkailu- ja elämyspedagogiikka sekä toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys. Nämä luovat toiminnalle ammatillisen, yhteisöllisen ja turvallisen pohjan.

Lue lisää viitekehyksistä:

Yhteystiedot

Eva Romi

Vastaava hanketyöntekijä
050 535 8657

Satu Pesonen

hanketyöntekijä
050 5756027