Mielenreitti
– toivon tarinoita ja kohtaamisia luonnossa

Mielenreitti-luontopolku

Mielenreitti sijaitsee Hervannassa Suolijärven maisemissa. Reitin pituus on n. 2,3 km, josta osa on mahdollisimman esteetön (vaativa esteetön). Polulla ei ole talvikunnossapitoa.

Mielenreitin kartta

Luontopolku on tarkoitettu kaikille ja sen varrella on tarinoita ja maalauksia, jotka kannustavat ihmisiä pysähtymään kokemustarinoiden ja toivon äärelle. Tarinoiden kirjoittajilla on omakohtaisia kokemuksia mielenterveyden haasteista sekä luonnon merkityksestä hyvinvoinnin vahvistamisessa. Tarinoiden tarkoitus on nostaa esiin vaikeiksi koettuja aiheita ja vähentää mielenterveyden haasteisiin liittyviä ennakkoluuloja. Tarinat tarjoavat kaikille polun kulkijoille mahdollisuuden pysähtyä oman elämäntilanteen äärelle sekä aistia samalla ihmisen ja luonnon yhteyttä. Maalaukset ovat eri henkilöiden toteuttamia, tarinoista inspiroituneita kuvituksia.

Katso Mielenreitti-luontopolun taulut ja kuuntele taulujen tekstit: 

Mielenreitin esittely Outdoors Tampere -sivustossa

Kartta (PDF)
Toivon tarinat (PDF)

Alkuvuonna 2024 Mielenreitti-polusta on tulossa video.

Saapuminen

Mielenreitti alkaa Hervannassa sijaitsevalta Suolijärven ulkoilumajalta, osoitteesta Suolijärvenkatu 5, 33720 Tampere.

Mielenreitille pääsee kätevästi Tampereen keskustasta julkisen liikenteen voimin. 

Bussi nro 6 lähtee Koskipuiston D-pysäkiltä (nro 0518) Teekkarinkatu -pysäkille (nro 3530), josta jatketaan kävellen Teekkarinkatua eteenpäin Suolijärvenkadulle ja rantaan. 

Paikalle pääsee myös raitiovaunulla nro 3, joka kulkee Koskipuisto B -pysäkiltä (nro 0808) Hervannan kampus B-pysäkille (nro 0836), josta kävellään Teekkarinkatua 1,2 km ulkoilumajalle. 

Alueella on myös kattava auto- ja pyöräpysäköintialue. 

Mielenreitti-hanke

Luonnolla on vaikutuksia hyvinvointiimme. Tutkimustiedon mukaan luonnolla on positiivisia hyvinvointivaikutuksia mm. sykkeeseen, mielialaan, tarkkaavuuteen ja stressistä elpymiseen.

Lyhytaikaisetkin oleskelut luontoympäristössä voivat mahdollistaa rentoutumista ja rauhoittumista, millä on hyviä vaikutuksia mm. ahdistukseen ja univaikeuksiin. Luontohyvinvointitutkimusten mukaan luonnossa oleminen edistää positiivisten ajatusten esiintymistä, mielihyvän kokemuksia ja jopa onnellisuutta.

Mielenreitti oli kaksivuotinen (2022-2023) STEA-hanke. Hankkeen yhteistyökumppanina olivat Ekokumppanit Oy. Hanke päättyi maaliskuussa 2024.

Hankkeen aikana suunniteltiin ja toteutettiin yli 40 vapaaehtoisen kanssa Tampereen lähiympäristöön, Hervannan Suolijärvelle kaikille tarkoitetun mielen hyvinvointiin painottuvan luontopolku. Mielenreitti-polku kannustaa pysähtymään kokemustarinoiden ja toivon äärelle mahdollistaen eri vuodenaikojen kokemisen. Luontopolun tavoite on saattaa ihmisiä yhteen luonnossa, kannustaen merkityksellisiin kohtaamisiin sekä vahvistaen yhteyttä luontoon, toisiin sekä omaan itseen.

Kuvaaja: Marjo-Riitta Alitalo

Polun avajaisia vietettiin 27.9.2023.

Polku toimii Mielen ry:n luontotoiminnan tärkeimpänä ympäristönä, kuten erilaisten retkien tai tapahtumien järjestämispaikkana.

Mielenreitti-hanke.

Mielen ry:n luontotoiminnan keskeisiä viitekehyksiä ovat Metsämieli -menetelmä, seikkailu- ja elämyspedagogiikka sekä toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys. Nämä luovat toiminnalle ammatillisen, yhteisöllisen ja turvallisen pohjan.

Lue lisää viitekehyksistä: