
Yhdessä oppien, kokemustietoa hyödyntäen
05.05.2025
Tampereen ammattikorkeakoulussa on toteutettu jo viitenä vuotena Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen ja Mielen ry:n kokemusasiantuntijakoulutuksen yhteinen oppimiskahvila. Se on tavoittanut lähes 200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja kokemusasiantuntijaa. Palaute yhteisoppimisesta on ollut kiittävää. Osallistujien kokemuksissa on korostunut ymmärryksen syveneminen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluista sekä halu ja valmius yhteistyön tekemiseen mielenterveys- ja riippuvuushaasteita kokevien asiakkaiden parhaaksi.
TAMK:n ja Mielen ry:n työelämäyhteistyö on toteutunut eri muodoissaan jo aiemmin, esimerkiksi yhteisinä hankehakuina ja kehittämishankkeina. Vuonna 2020 kehitettiin ja käynnistettiin koulutuksellinen yhteistyö, jonka tavoitteena oli vahvistaa yhteisoppimisen keinoin molempien organisaatioiden opiskelijoiden osaamista.
TAMK:sta osallistujina ovat olleet Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen opiskelijat ja Mielen ry:stä kokemusasiantuntijakoulutuksen osallistujat. Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus on TAMK:n järjestämä yhden lukuvuoden mittainen täydennyskoulutus sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinnon tai opistomuotoisen tutkinnon suorittaneille ammattilaisille, kuten sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja sosionomeille, jotka haluavat syventää osaamistaan mielenterveys- ja päihdetyössä. Opiskelijat työskentelevät erilaisilla työkentillä esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa, lastensuojelussa, järjestöissä, mielenterveys- ja päihdetyössä tai somaattisessa sairaanhoidossa. Koulutus on tarkoitettu ammattilaisille, joilla ei ole vielä laajaa kokemusta ja osaamista mielenterveystyöstä. 30 opintopisteen laajuiset opinnot vahvistavat monipuolisesti opiskelijan osaamista olipa hänen työnsä edistävässä tai ehkäisevässä toiminnassa tai hoidossa ja kuntoutuksessa.
Mielen ry:n osallistujat ovat Mielen Avoimessa Opistossa opiskelevia kokemusasiantuntijaopiskelijoita. Mielen ry:ssä on järjestetty kokemusasiantuntijakoulutusta vuodesta 2001. Kokemusasiantuntijat osaavat asettua asiakkaan asemaan ja tarkastella palveluita heidän näkökulmastaan sekä lisäävät ymmärrystä mielenterveyden häiriöistä, riippuvuuksista sekä toipumista edistävistä tekijöistä. Koulutuksen tavoitteena on osallisuuden vahvistuminen, oman toipumisen tukeminen ja mielenterveys- ja riippuvuussairauksiin liittyvän stigman hälventäminen. Mielen ry:n kokemusasiantuntijakoulutus kestää kahdeksan kuukautta ja on laajuudeltaan noin 100 tuntia. Koulutus ei ole tutkintoon tai tutkinnon osaan johtavaa, mutta vastaa sisällöltään kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon valinnaista tutkinnon osaa Kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen (20 osp). Mielen ry:n työpajojen toimintaympäristö on opinnollistettu kyseisen tutkinnon osan osalta, joten sitä vastaava osaaminen on mahdollista osoittaa osana työtoimintaa.
Yhteisoppimista learning cafessa
Yhteisoppimisen edellytyksenä on yhteisesti jaettu tavoite, avoin keskustelukulttuuri ja halu kuulla toisia. Se perustuu asiantuntijuuteen, kumppanuuteen ja tasavertaisuuteen. Yhteisesti jaettua oppimisteemaa työstetään yhdessä learning cafe -menetelmällä hyödyntäen eri tiedonlajeja. Ammattilaisuus, kokemuksellisuus ja vertaisuus nivoutuvat toisiinsa lisäten ja syventäen osallistujien ymmärrystä toipumista edistävästä kohtaamisesta ja erilaisen asiantuntemuksen merkityksestä toipumisessa.
Oppimiskahvila on vakiinnuttanut paikkansa molempien organisaatioiden koulutuksissa tavoittaen vuosittain noin 40 osallistujaa. Kerätyn palautteen perusteella kokemukset ovat olleet myönteisiä. Sote-ammattilaisten palautteissa on korostunut oivallus inhimillisen kohtaamisen ja asiakkaan osallisuuden tukemisen merkityksellisyydestä palveluprosessin kaikissa vaiheissa. Tiedon kokemusasiantuntijakoulutuksesta, kokemustiedosta ja kokemusasiantuntijuudesta on koettu lisäävän valmiutta ja halukkuutta yhteistyöhön.
Kokemusasiantuntijat ovat saaneet ymmärrystä eri tiedonlajeista ja ammattilaisen työstä sekä kokeneet yhteistyön kynnyksen madaltuneen. Työskentely ja dialogi ammattilaisten kanssa sekä koettu tasavertaisuus ja molemminpuolinen arvostus ovat vaikuttaneet toipumiseen positiivisesti ja mahdollistaneet erilaisen roolin omaksumisen. Oppimiskahvilaan osallistunut kokemusasiantuntija tiivisti päivän yhteisesti jaetun annin: “Tänään paikalla ei ollut ammattilaisia ja potilaita, vaan kohtasimme toisemme tasavertaisina”.
Myönteinen palaute kannustaa TAMK:a ja Mielen ry:tä jatkamaan yhteistyötä myös tulevina vuosina.

Kirjoittajat:
Emilia Nurmi, Mielen ry
Jenni Verno, Mielen ry
Mari Vikman, TAMK