Tulevaisuuden ammatti löytyi pajalta

17.08.2021

Mielen ry:n työpajoilla saa erilaisia kokemusta ja sen kautta voi jopa löytää tulevaisuuden ammatinkin. Nikin alkuperäinen kiinnostus tietokoneiden purkuun ja kasaamiseen vaihtuikin yllättäen kuljetustöiden opetteluun ja osatutkinnon suoritettuaan, ihan alan työpaikkaan. Tulevaisuuden suunnitelmissa on muutto pääkaupunkiseudulle ja siellä kuljetusalalla jatkaminen.

Työtalolta työpajalle

Niki oli etsinyt itselleen erilaisia vaihtoehtoja pidentyneen työttömyyden katkaisemiseksi. Pirkanmaalla on ollut käynnissä Työtalo-hanke vuosina 2019-2021, jonka asiakkaaksi työvoimatoimisto ohjasi hänet. Työtalo tarjoaa erilaisia ura- ja työhönvalmennuspalveluita pitkäaikaistyöttömille. Tavoitteena on auttaa asiakkaita löytämään oma polkunsa kohti työelämää, opintoja tai yrittäjyyttä. Työtalon henkilökohtainen valmentaja ehdotti Nikille kesällä 2020 Mielen ry:n työpajaa.

Niki päätyi tietokoneiden sijaan metallipuolelle
sorvaamaan muun muassa aihioita sormuksiin.

Tietokoneen osien kierrätystä Mielen ry:n työpajalla

Suunnitelmana oli, että Niki suuntaisi Mielen ry:n kierrätys- ja pienkonekorjaamotyöpajan puolelle, sillä hän halusi oppia kasaamaan ja purkamaan tietokoneita. Korona kuitenkin vesitti nämä suunnitelmat, kun tietokonetyöpisteen asiakasmäärä oli jo rajoitusten mukaisesti täysi ja koronan vaatimista etäisyyksistä pidettiin työpajalla tarkasti huolta. Niki päätyi tietokoneiden sijaan metallipuolelle sorvaamaan muun muassa aihioita sormuksiin. Hänellä oli ennestään hieman kokemusta metallialasta, koska takataskusta löytyy NC-koneistajan pätevyys.

Metallisorvi Mielen ry:n työpajalla

Metallipajalta pakun rattiin

Nikin oltua pari kuukautta metallipuolella, hänelle selvisi, että Mielen ry:llä mahdollisesti vapautuisi pakettiautonkuljettajan paikka. Paikka kiinnosti häntä ja hän aloitti kuljetustöiden opettelun apukuskina. Kuljetusharjoittelun lisäksi Niki suoritti näyttötutkintona tavaran kuljettamisen osatutkinnon Tredun varastonhoitajan logistiikkaopinnoista.

Mielen ry:n kuljetusauto

Työkokeilun jatkoksi Niki sai puolen vuoden pestin Mielen ry:n autonkuljettajana palkkatuella. Työ on ollut hänelle mieluista: “Ei ole varmaan kahta samanlaista päivää ollut.” Niki on pitänyt myös siitä, että työssä on saanut käyttää erilaisia ongelmanratkaisutaitoja.

 

Nikillä on tullut puoli vuotta täyteen pajalla kuljettajana ja nyt hän lähtee kohti uusia tuulia. Ala ei vaihdu, mutta maisemat kyllä. Hän muuttaa puolisonsa luo Vantaalle ja uskoo löytävänsä sieltä Mielen ry:ltä saadun työkokemuksen avulla kuljetusalan töitä. Useampi työhakemus on jo laitettu vetämään.

“Se mitä luvattiin, on toteutunut”. 

“Se mitä luvattiin, on toteutunut”, Niki kertoo kysyttäessä, miksi hän suosittelisi Mielen ry:n työpajatoimintaa muille ja täsmentää, että palvelu toimi juuri niin kuin pitikin. Hän löysi ja oppi itselleen uuden työalan, jolla uskoo työllistyvänsä jatkossa hyvin.

 

Kirjoittaja: Mielen ry:n viestintäharjoittelija Tiia