Mukana – nuorten matkassa

Tulevia tapahtumia

Mukana-hanke tekee liikkuvaa nuorisotyötä Orivedellä, Ruovedellä ja Virroilla sekä Tampereen ja Ylöjärven haja-asutusalueilla kohdaten 16–29-vuotiaita nuoria erilaisissa ympäristöissä. Hanke alkoi keväällä 2020 ja jatkuu vuoden 2022 loppuun. Mukana-hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Haluamme kohdata erityisesti nuoria, joita kaupunkikeskuksiin keskittyneet palvelut eivät tavoita. Teemme yhteistyötä hankealueen kuntien, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa pyrkimyksenä tuoda alueille yhteistyön kautta kivoja juttuja, joita nuoret itse toivovat. Meillä on käytössämme 2+5-paikkainen retkeilyauto, joka mahdollistaa liikkumisen ja erilaisten toimintojen viemisen lähemmäksi nuorten asuinpaikkoja. Tuemme liikkuvalla työllämme kuntien tekemää nuorisotyötä, ja otamme mielellämme yhteistyökumppaneitamme mukaan autoomme kohtaamaan nuoria heidän omassa lähiympäristössään. Järjestämme myös tapahtumia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Automme varustukseen kuuluu

 • videotykki + valkokangas
 • Playstation 4 VR-laseilla
 • Nintendo Switch
 • boombox + mikki
 • Röhnö-sohvia
 • pöytä ja tuolit
 • markiisi
 • mikro
 • jääkaappi täynnä limua 😊

Toimintamme

Kesälle 2022 on tulossa tapahtumia, joissa on mahdollisuus kokeilla skeittausta ja scootteja rampilla, graffitimaalausta ja DJ-laitteilla soittamista. Mukana tapahtumissa on DJ Preal.

Esimerkkejä toteuttamistamme jutuista:

 • DJ-paja
 • Reissu nuorten Moottoripajojen valtakunnallisiin kisoihin nuorten kanssa
 • Turpaterapia-ryhmä yhteistyössä Mielen ry:n luontohankkeen kanssa
 • Kesätapahtuma Vähäsillan leirikeskuksessa yhteistyössä Linja20-hankkeen kanssa
 • KesäParty 2021 Virroilla yhteistyössä Virtain kaupungin ja monien muiden kanssa
 • Pakuhuonepelit (2 eri versiota, teemoina kaverin auttaminen ja huumeet)
 • Kokemusasiantuntijasessiot oppilaitoksissa
 • Hohtokeilausreissu starttipajalaisten kanssa
 • Mitä kuuluu -päivystykset Ruoveden lukiolla keväällä 2022
 • Pointsivälkkä-ohjelmaa Kämmenniemen yläkoululla: esim. Mielenterveyspelin peluutus, koirakaverin kanssa vierailu ja koulun kiusaamis- ja häirintätilanteen kartoitus oppilailta

Lisätietoa saat myös hanketyöntekijöiltä – ota rohkeasti yhteyttä!

Oppilaitoksille ja muille ammattilaisille

Tarjoamme mielenterveys- ja päihdekasvatuspalvelua, jota yläkoulut ja 2. asteen oppilaitokset voivat tarjota oppilailleen/opiskelijoilleen – yläkoulujen osalta kohderyhmänä ovat 9. luokat:

Mukana-apkun pukuhuonepeli tilattavissa kouluille
 1. Hankkeessa kehittämämme pakuhuonepeli, jossa on tarkoituksena ratkaista pieni arvoitus retkeilyautomme sisällä 2–3 hengen joukkueissa. Pelin teemana on mielen hyvinvoinnin rakoilun tunnistaminen ja kaverin tukeminen vaikeuksissa (+ nyt pakuhuonepelin uudessa versiossa huumeet). Olemme peluuttaneet peliä konseptilla, jossa jokainen joukkue saa arvoituksen ratkaisemisesta palkinnoksi jotain pientä makeaa sekä Sekasin-chatin mainosmateriaaleja, ja nopeimmin arvoituksen ratkaissut joukkue saa vielä lisäpalkinnon. Pelin ratkaistakseen nuorten täytyy käydä kanssamme keskustelua, jonka ajaksi ajastus keskeytetään. Pelin peluuttamiseen menee noin 10–15 minuuttia ryhmää kohden (sisältäen pelin valmistelun seuraavalle ryhmälle). Peluutamme peliä mielellämme myös yksittäisille erityisryhmille – kysy rohkeasti lisää!
 2. Kokemusasiantuntijan alustama tuokio, joka vie aikaa 1 oppitunnin / opetusryhmä. Tuokio ei ole luento, vaan nuorena mielenterveyden järkkymisen ja päihdeongelman kokenut ja kokemuksensa hyötykäyttöön jalostanut, Mielen ry:n kouluttama kokemusasiantuntija alustaa meidän työntekijöiden kanssa keskustelua mielen hyvinvoinnista omien kokemustensa pohjalta. Alustuksessa jätetään kuitenkin asioita avoimiksi siten, että niistä voidaan keskustella yhdessä siitä näkökulmasta, mihin nuorten mielenkiinto ohjautuu. Kyseessä on siis tavallaan nettimaailmassa yleinen ”ama” (ask me anything) -konsepti. Parhaassa tapauksessa ryhmän kanssa saadaan aikaiseksi hedelmällistä keskustelua aiheesta, ja huonoimmassakin tapauksessa teemme näkyväksi sitä, että mielenterveys on asia, joka on meillä kaikilla, ja johon jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota arjessaan eikä vain silloin, jos se järkkyy.

Näistä oppilaitos voi valita yhden tai molemmat, ja toteutamme niitä hankkeen aikana maksutta. Otamme myös mielellämme vastaan ideoita tarjoamamme palvelun kehittämiseksi, joten älä epäröi ottaa yhteyttä meihin!

Sekasin-chat

Koronakriisin mukanaan tuomien kokoontumisrajoitusten myötä nuorilla ei ollut paikkoja, joissa tavata toisiaan. Sekä koronakriisi itsessään että sen takia entistäkin vaikeammaksi ajautunut nuorten mielenterveyshoidon tilanne vaikutti nuorten hyvinvointiin. Kun emme päässeet tekemään kasvokkaista kohtaamistyötä, päivystimme Sekasin-chatissa aina ehtiessämme.

Sekasin-chat on Sekasin Kollektiivin koordinoima valtakunnallinen hanke, jonka visiona on, ettei yksikään nuori jäisi ajatustensa kanssa yksin. Sekasin Kollektiivi on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä. Sen koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-lapsikylä. Myös me haluamme olla mukana viemässä Suomea kohti tätä visiota, joka on mielestämme pikemminkin ihmisistä välittämisen vähimmäisvaatimus kuin utopistinen tavoite!

Sekasin-chat on tarkoitettu kelle tahansa 12-29-vuotiaalle nuorelle, joka haluaa keskustella anonyymisti netissä luotettavan aikuisen kanssa. Pääset Sekasin-chattiin yllä olevaa logoa napsauttamalla.

Keitä olemme?

Juuso Armila

Vastaava hanketyöntekijä
050 310 6113

Juuson Facebook-profiili