Mukana – nuorten matkassa

Mukana-hanke tekee liikkuvaa nuorisotyötä Orivedellä, Ruovedellä ja Tampereen haja-asutusalueilla kohdaten 16–29-vuotiaita nuoria erilaisissa ympäristöissä. Hanke alkoi keväällä 2020 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Mukana-hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Haluamme kohdata erityisesti nuoria, joita kaupunkikeskuksiin keskittyneet palvelut eivät tavoita. Teemme yhteistyötä hankealueen kuntien, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa pyrkimyksenä tuoda alueille yhteistyön kautta kivoja juttuja, joita nuoret itse toivovat. Meillä on käytössämme 2+5-paikkainen retkeilyauto, joka mahdollistaa liikkumisen ja erilaisten toimintojen viemisen lähemmäksi nuorten asuinpaikkoja. Tuemme liikkuvalla työllämme kuntien tekemää nuorisotyötä, ja otamme mielellämme yhteistyökumppaneitamme mukaan autoomme kohtaamaan nuoria heidän omassa lähiympäristössään. Järjestämme myös tapahtumia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Automme varustukseen kuuluu

 • videotykki + valkokangas
 • Playstation 4 VR-laseilla
 • Nintendo Switch
 • boombox + mikki
 • röhnö sohvia
 • pöytä ja tuolit
 • markiisi
 • mikro
 • jääkaappi täynnä limua ?

Toimintamme

Teemme kaikille 16–29-vuotiaille nuorille avointa liikkuvaa työtä eli ajelemme autolla eri paikoissa, noukimme nuoria kyytiin ja toteutamme ideoita, joita nuorille tulee mieleen. Kun olemme liikkeellä, nuoret voivat tilata meidät paikalle soittamalla tai laittamalla viestiä snapchatissä. Toiminta voi olla pelkkää yhdessä hengailua, juttelua ja musiikin kuuntelua tai vaikkapa videopelaamista autossa tai makkaranpaistoa laavulla.

Kesällä 2022 järjestimme yhdessä kumppaniemme kanssa 4 tapahtumaa, joissa oli mahdollisuus kokeilla skeittausta ja scootteja rampilla, graffitimaalausta ja DJ-laitteilla soittamista. Mukana tapahtumissa oli DJ Preal, joka tiimeineen vastasi musiikista ja lajiesittelyistä.

Esimerkkejä toteuttamistamme jutuista:

 • DJ-paja Ruovedellä
 • Reissu nuorten Moottoripajojen valtakunnallisiin kisoihin nuorten kanssa
 • Turpaterapia-ryhmä yhteistyössä Mielen ry:n luontohankkeen kanssa
 • Erilaiset tapahtumat ja tapahtumakiertueet yhteistyössä kumppanien kanssa
 • Pakuhuonepelit (2 eri versiota, teemoina kaverin auttaminen ja huumeet)
 • Kokemusasiantuntijasessiot oppilaitoksissa (peruskoulun 9. lk:t ja 2. asteen oppilaitokset)
 • Teiskon mopotallin polkaiseminen käyntiin yhdessä Perttulan navetta ry:n ja nuorten kanssa
 • Reissut starttipajalaisten kanssa, esim. keilaus, tutustuminen mielenkiintoisiin työpaikkoihin ym.
 • Mitä kuuluu? -päivystykset Ruoveden lukiolla
 • Pointsivälkkä-ohjelmaa Kämmenniemen yläkoululla: esim. Mielenterveyspelin peluutus, koirakaverin kanssa vierailu ja koulun kiusaamis- ja häirintätilanteen kartoitus oppilailta
 • SUP-lautailu
 • Nuoret liikkuu -tapahtumakiertue kesällä 2022
 • Metsäreissut makkaranpaistoineen
 • Valoa pimeään -tapahtumat, jossa laitettiin kulkupelien valoja turvalliseen kuntoon

Lisätietoa saat myös hanketyöntekijöiltä – ota rohkeasti yhteyttä!

Seuraa meitä

Oppilaitoksille ja muille ammattilaisille

Mukana-apkun pukuhuonepeli tilattavissa kouluille

Tarjoamme mielenterveys- ja päihdekasvatuspalvelua, jota yläkoulut ja 2. asteen oppilaitokset voivat tarjota oppilailleen/opiskelijoilleen – yläkoulujen osalta kohderyhmänä ovat 9. luokat:

 1. Hankkeessa kehittämämme pakuhuonepeli, jossa on tarkoituksena ratkaista pieni arvoitus retkeilyautomme sisällä 2–3 hengen joukkueissa. Pelin teemana on mielen hyvinvoinnin rakoilun tunnistaminen ja kaverin tukeminen vaikeuksissa ja nyt pakuhuonepelin uudessa versiossa huumeet. Jokainen joukkue saa arvoituksen ratkaisemisesta palkinnoksi jotain pientä makeaa sekä Sekasin-chatin mainosmateriaaleja, ja nopeimmin arvoituksen ratkaissut joukkue saa vielä lisäpalkinnon. Pelin ratkaistakseen nuorten täytyy käydä kanssamme keskustelua, jonka ajaksi ajastus keskeytetään. Pelin peluuttamiseen menee noin 10–15 minuuttia ryhmää kohden (sisältäen pelin valmistelun seuraavalle ryhmälle). Peluutamme peliä mielellämme myös yksittäisille erityisryhmille – kysy rohkeasti lisää!
 2. Kokemusasiantuntijan alustama tuokio, joka vie aikaa 1 oppitunnin / opetusryhmä. Tuokio ei ole luento, vaan nuorena mielenterveyden järkkymisen ja päihdeongelman kokenut ja kokemuksensa hyötykäyttöön jalostanut, Mielen ry:n kouluttama kokemusasiantuntija alustaa meidän työntekijöiden kanssa keskustelua mielen hyvinvoinnista omien kokemustensa pohjalta. Alustuksessa jätetään kuitenkin asioita avoimiksi siten, että niistä voidaan keskustella yhdessä siitä näkökulmasta, mihin nuorten mielenkiinto ohjautuu. Kyseessä on siis tavallaan nettimaailmassa yleinen ”ama” (ask me anything) -konsepti. Parhaassa tapauksessa ryhmän kanssa saadaan aikaiseksi hedelmällistä keskustelua aiheesta, ja huonoimmassakin tapauksessa teemme näkyväksi sitä, että mielenterveys on asia, joka on meillä kaikilla, ja johon jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota arjessaan eikä vain silloin, jos se järkkyy.

Näistä oppilaitos voi valita yhden tai molemmat, ja toteutamme niitä hankkeen aikana maksutta. Otamme myös mielellämme vastaan ideoita tarjoamamme palvelun kehittämiseksi, joten älä epäröi ottaa yhteyttä meihin!

Hankkeen tavoitteet lyhyesti

 1. Tavoittaa tukea tarvitsevat nuoret ja tarjota heille mielekästä tekemistä ja osallisuuden kokemuksia ja kannustaa nuoria kohti tavoitteitaan
 2. Suunnitella ja kehittää toimintaa yhdessä nuorten kanssa
 3. Tunnistaa nuorten tuen tarve, tarjota toivoa tulevaisuudesta, tuoda tietoa tukimahdollisuuksista sekä auttaa nuoria tunnistamaan ja vahvistamaan voimavarojaan

Keitä olemme?

Juuso Armila

Vastaava hanketyöntekijä
050 310 6113

Juuson Facebook-profiili

Ville Nieminen

Hanketyöntekijä
050 465 9831

Pauliina Kinnari

Hanketyöntekijä
050 501 1935