Mielen ry:n työpajoilta saadaan monenlaisia taitoja

16.09.2021

Mielen ry tarjoaa mielenterveyskuntoutujille sekä pitkäaikaistyöttömille monia kuntoutusta tukevia työtoimintavaihtoehtoja. Teresa on malliesimerkki asiakkaasta, joka on osallistunut sekä lahjatavarapajan että pienmetalli- ja kierrätystyöpajan toimintaan. Alun tutut käsityöt vaihtuivat hyvän ryhmähengen rohkaisemana uuden kokeiluun metallipajalla, josta löytyi suunta opiskeluille. Syksyllä Teresaa odottavissa uusissa haasteissa auttaa pajalla suoritettu osatutkinto ja sen hyvässä ryhmämenossa noussut mieliala.

Eri reittejä työpajalle

Mielen ry:n työpaja vaikutti Teresasta mielenkiintoiselta, koska siellä on mahdollista tehdä ja kokeilla sellaisia asioita, jotka kiinnostavat häntä ja tämän lisäksi on mahdollisuus tavata uusia ihmisiä.

Mielen ry:n työpajoille tulee asiakkaita useaa eri kautta. Teresan kohdalla työvoimatoimiston valmentaja oli kertonut Mielen ry:n kartoitusryhmästä hänelle. Kolmen kuukauden kartoitusryhmässä osallistutaan työtoimintaan pajoilla ja saadaan ryhmävalmennusta. Mielen ry:n työpaja vaikutti Teresasta mielenkiintoiselta, koska siellä on mahdollista tehdä ja kokeilla sellaisia asioita, jotka kiinnostavat häntä ja tämän lisäksi on mahdollisuus tavata uusia ihmisiä.

Työpajojen laajat mahdollisuudet

Vuoden 2019 syksyllä taiteellisesti lahjakas Teresa aloitti työpajan lahjatavarapuolella, koska siellä sai toteuttaa erilaisia tuttuja käsitöitä. Teresa on aina harrastanut mm. maalausta ja askartelua. Keväällä 2020 korona haittasi ja osin keskeytti työpajatoimintaa, joten Teresan osallistuminen toimintaan jatkui suunniteltua pidempään. Kartoitusryhmässä saamiensa uusien ystäviensä suosittelemana ja rohkaisemana Teresa vaihtoi syksyllä 2020 hänelle aivan uuteen alaan pienmetalli- ja kierrätyspajalle. Työpajan ohjaaja Jouni piti myös hyvän myyntipuheen lasikaiverruksesta, jonka arveli olevan kiinnostavaa taiteelliselle nuorelle.

Pienmetalli- ja kierrätyspajalla Teresa ensin suunnitteli ja lasikaiversi taidettaan peileihin. Seuraavaksi hän opetteli metallin koristelua etsaamalla. Teresa teki työtään niin inspiroituneena, että hän innosti muitakin pajalaisia kokeilemaan lasikaiverrusta ja etsausta. Teresa halusi myös samalla jatkaa lahjatavaratyöpajalla ja siellä hänestä onkin tullut luottopajalainen, joka useimmiten valmistaa uusien tuotteiden mallit.

Opinnäytetyö

Teresa haluaa tulevaisuudessa tehdä töitä graafisena suunnittelijana esimerkiksi mainostoimistossa.

Teresa haluaa tulevaisuudessa tehdä töitä graafisena suunnittelijana esimerkiksi mainostoimistossa. Työpajalla Teresan lahjakkuus ja hyvä motivaatio oli huomattu ja häntä kannustettiin pyrkimään opiskelemaan Ikataan (Ikaalisten käsi ja taideteollisuusoppilaitokseen). Eri opintovaihtoehdoista lopulta sopivimmaksi valikoitui graafinen suunnittelu. Unelmaansa tavoitellakseen hän suoritti Mielen ry:n työpajalla tänä keväänä jo valmiiksi 15 opintopistettä Ikatan tutkinnosta tekemällä alaan sopivan opinnäytetyön sekä portfolion.

Opinnäytetyöksi valikoitui malliston suunnittelu ja toteutus, jossa ideana on suunnitella tuotteet ja pakkaukset alusta loppuun ja toteuttaa ne. Teresa päätyi entisöimään vanhan, pellolta löytyneen, ruosteisen kirveen. Hän sähköetsasi terän molemmille puolille viikinkiaiheiset nais- ja miessoturien kuvat riimuineen. Osuvan kuvituksen löytämiseksi Teresa teki paljon taustatutkimusta, myös vanha peliharrastus ja kiinnostus viikinkiajasta olivat suureksi hyödyksi. Kirveen varsi tehtiin kelokatajasta ja siihenkin Teresa kaiversi kuvioita ja riimukirjoitusta. Koska opintovaatimuksena oli mallisto, niin kirveen kaveriksi Teresa suunnitteli partakorun ja sormuksen, jotka valmistettiin vanhasta hiiliteräksisestä Mersun kierrejousesta.

 

Tulevaisuus

Yhteishaussa Teresa sai hienosti paikan suositulle Ikatan graafisen suunnittelun linjalle. Opinnot alkoivat syksyllä Ikaalisissa ja hänellä on jo suoritettuna iso pala tutkintoa Mielen ry:n työpajalla tehdyn opinnäytetyön ansiosta.

Teresa kertoo: “innolla odotan omaa tulevaisuutta” ja maskinkin takaa näkyy, että hän hymyilee. Hän on onnellinen siitä, että oikea ala ja suunta on nyt löytynyt.

Mielen ry:n työpajan anti

”Sain enemmän kuin halusin. Paitsi, että opin työpajalla uusia työtaitoja, niin pajalla ryhmähenki on ollut hyvä”.

Mielen ry:n pajatoimintaa Teresa suosittelisi kaikille, mutta ehdottomasti niille, jotka hakevat mahdollisesti vielä vähän suuntaa elämässä tai eivät suoraan uskalla vaihtaa alaa. Koska kyse on matalan kynnyksen toiminnasta, niin paikan päälle on helppo mennä ja kokeilla eri asioita. Pajatoiminnassa on myös helppo sosialisoitua ja se auttaa kuntoutumaan. ”Sain enemmän kuin halusin. Paitsi, että opin työpajalla uusia työtaitoja, niin pajalla ryhmähenki on ollut hyvä”, Teresa kertoo. Teresa sai pajalta ystäviä ja vanhan kartoitusryhmän WhatsApp-ryhmäkin on edelleen aktiivisessa käytössä ryhmäläisten kesken.