Kuplamuovia ja aistimodulaatiota

30.01.2023

Hyvää kuplamuovinpäivää!

30.1. vietetään kuplamuovin arvostuspäivää. Äkkiseltään voisi ajatella, että kyseessä on yksi turhimmista teemapäivistä. Mutta itse asiassa kuplamuovi on pakkauksista löytyvä terapeuttinen lisälahja, jota rakastavat niin lapset kuin aikuisetkin, samoin monet eläimet. Kuplien poksauttelu on mainiota aistitoimintaa, jota harva pystyy vastustamaan.

Kuplamuovin poksauttelu on yksi esimerkki aistimusten hyödyntämisestä oman voinnin kohentamiseksi. Aistimodulaatio on näyttöön perustuva terapeuttinen menetelmä. Sopivien aistimuksien avulla voidaan vaikuttaa aivojen toimintaan ja tavoitteellisesti muuttaa omaa olotilaa. Aistitoiminnoilla voidaan vaikuttaa mm. fysiologiaan (kipu, kylmä, nälkä), vireystilaan (keskittyminen, väsymys) ja tunteisiin (ilo, suru, suuttumus).

Aistimodulaatiossa kannattaa ottaa kaikki aistit käyttöön: näkö, kuulo, haju, maku, tunto, liike. Ihminen hyödyntää näitä aistimuskeinoja arjessaan myös ihan automaattisesti kiinnittämättä niihin erityistä huomiota (musiikki, liikunta, kofeiini, hieronta ja kuplamuovi!). Jokaisen on löydettävä itselleen sopivat tavat. Se, mikä toimii toisella, ei toimi samalla tavoin toisella. Tai mikä toimii aamulla, ei välttämättä toimi illalla.

Avoin Paja Inspiksellä on asiakkaita varten oma aistihuone, jossa on mm. hierontatuoli, metsämaisema, aistivälineitä (esim. suteja, höyheniä, kynsiharja, puristeltavia ”stressileluja”, pop-it), painopeitto, ”kangassuikalesuihku”, mausteita, purukumia, pastillia ym. Huoneeseen voi vetäytyä rauhassa itsekseen tai kaverin kanssa. Suunnitteilla on myös aistiryhmä, jossa voidaan esim. tehdä oma aistiväline ja koota oma aistisalkku.

Inspiksen aistihuoneesta voit kysellä lisää Mirkalta, puhelin 050 575 3619.

Aistihuone
Aistihuone