Kulttuurihyvinvointia kaikille

18.03.2025

Kaikille ihmisille kuuluu oikeus osallistua kulttuuriin. Korkeatasoisia kulttuuripalveluja on kyllä olemassa, mutta kaikki eivät kykene osallistumaan niihin aktiivisesti ja säännöllisesti erilaisten osallistumisen esteiden vuoksi. Osallisuuden tukeminen on tärkeää, sillä taide- ja kulttuuritoiminta lisää ihmisten hyvinvointia. Tapahtumiin osallistuminen

  • kehittää tunne- ja empatiataitoja
  • ehkäisee syrjäytymistä
  • lisää elämänhallintaa
  • lisää kykyä havaita itselle merkityksellisiä asioita
  • auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia
  • auttaa löytämään elämälle uuden suunnan

Kunnilla on velvollisuus järjestää asukkailleen toimintaa, joka lisää kulttuurin ja taiteen tekemistä sekä harrastamista. Tästä säädettiin laki vuonna 2019. Kuntien on toimittava niin, että taide ja kulttuuri tuottavat kuntalaisille hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta.

Kaikukortti

Tampereella kulttuurihyvinvointia parantaa Kaikukortti. Sen saavat muun muassa Mielen ry:n työpajojen asiakkaat. Heidät on otettu mukaan Kaikukortti-raatiin ja tarkoituksena on kehittää Kaikukortti-toimintamallia entistä paremmaksi. Kaikukortin käyttäjiä pyritään tukemaan taide- ja kulttuurikohteissa vierailemisen onnistumiseksi.

Mielen ry:n työntekijä Päivi Haaksiluoto teki vuonna 2023 opinnäytetyön kulttuurihyvinvoinnista. Hän tutki sitä, mitkä ovat osallistumista estäviä tekijöitä ja miten kulttuurista osallisuutta voidaan edistää. Tutkimusta varten hän kokosi ryhmän, joka kokoontui viisi kertaa elo-syyskuussa 2023. Ryhmään osallistui aktiivisesti neljätoista Mielen ry:n asiakasta seitsemältä eri pajalta. Tulokset Haaksiluoto kokosi ja analysoi ryhmäläisten itsenäisesti sekä ryhmätyönä täyttämien tehtävien pohjalta.

Taide- ja kulttuuritapahtumiin osallistumista estävät ennen kaikkea erilaiset fyysiset ja sosiaaliset rajoitteet. Tieto tulevasta vierailusta taidekohteeseen aiheuttaa jännittämistä ja pelkoja. Jos pelkää sosiaalisia tilanteita ja taidenäyttelyssä on paljon väkeä, käynnistä museossa voi tulla ahdistanut olo. Jos selkä on kipeä, kohteessa liikkuminen on vaikeaa. Erityisherkkä ihminen kuormittuu suuresta määrästä erilaisia aistiärsykkeitä.

Huolet korostuvat, jos kohde on ennalta tuntematon. Pääseekö kohteessa helposti käymään vessassa? Onko ahtaita käytäviä, pitääkö kiivetä portaita? Mennäänkö paikalle ruuhkabussilla? Altistuuko melulle?

Työpajojen ohjaajille voi kertoa, mitä huolia kulttuurikohteessa käymiseen liittyy. Yhdessä voidaan keksiä tapoja, joilla osallistumisesta tulee mahdollista. Retkelle lähtijät otetaan mukaan sen suunnitteluun. Etenkin arjen kulttuuriin ja paikalliseen kulttuurihistoriaan liittyvät retket on koettu kiinnostaviksi. Entä voisiko retken toteuttaa etänä esimerkiksi virtuaalikierroksena museoon?

On tärkeää, että tiedon tulevasta retkestä saa tarpeeksi ajoissa, mielellään jo kuukautta ennen määräpäivää. Tuttu ja turvallinen ryhmä on suuri etu osallistujille. Jos vierailusta voi keskustella samanhenkisen kulttuurivertaisen kanssa sekä käyntiä ennen että sen jälkeen, osallistumisesta saa hienomman elämyksen.

Onnistuneen kokemuksen vierailusta kulttuurikohteeseen saa, kun

  • tiedon retkestä saa ajoissa
  • kohteessa ei synny vaikutelmaa kiireestä
  • ryhmä etenee rauhalliseen tahtiin tai osallistujat voivat edetä omaa tahtiaan
  • liikkuminen kohteessa on sujuvaa ja esteetöntä
  • vierailun aikana voi pitää tauon vaikkapa kahvikupin ääressä
  • kohteessa on hyvät wc-tilat
  • kävijä ei altistu ruuhkalle tai ylimääräiselle melulle
  • retken kesto matkoineen ei ylitä neljää tuntia
  • kotiin voi lähteä silloin, kun siltä tuntuu
  • retki ei ole kovin myöhään, jolloin on jo muutenkin väsynyt olo

Mielen ry:n työpajoilla ohjaajat ja valmentajat auttavat asiakkaita vierailemaan taide- ja kulttuuripalveluissa. Lisäksi Mielen Avoimessa Opistossa toimii kulttuuriin osallistumista edistäviä ryhmiä. Asiakaslähtöisyys on keskeistä toiminnan kehittämisessä.

Kun vierailuista eri taide- ja kulttuurikohteisiin saa onnistuneita elämyksiä, se vahvistaa kokemusta kulttuurisesta osallisuudesta. Tämä vaikuttaa myönteisesti osallistujien toiminta- ja työkykyyn sekä työllisyyteen.

LÄHTEET

Päivi Haaksiluodon haastattelu 1.7.2024.

Haaksiluoto, Päivi (2023) Kulttuurisen osallisuuden edistämistä ja osallisuuden kokemuksen vahvistamista Mielen ry:n työpajoissa palvelumuotoilun menetelmin. Kulttuurialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Kirjoittaja
Elina
Mielen ry:n viestintä