Hävikkiviikko 22.9.-28.9.2025

22.09.2025

Hävikkiviikko muistuttaa: pienillä teoilla on suuri merkitys

Ruokahävikin vähentäminen alkaa usein pienistä ja toistuvista arjen valinnoista. Yksi helpoimmista tavoista on tarkistaa ruokatuotteiden päiväykset säännöllisesti ja huolehtia niiden oikeasta säilytyksestä. Maitotuotteet ja liha säilyvät parhaiten jääkaapin kylmimmillä hyllyillä, esimerkiksi salaattilaatikon yläpuolella tai alimman hyllyn takaosassa. Hedelmät ja vihannekset pysyvät tuoreina omissa lokeroissaan, ja kastikkeet sekä mausteet viihtyvät hyvin oven hyllyillä. Oikealla säilytyksellä ruoka säilyy pidempään ja järjestämällä ostokset päiväysten mukaisesti syödään nopeimmin pilaantuvat tuotteet usein automaattisesti ensin.

Kurkkaa kaappiin

Ennen kauppaan lähtöä kannattaa kurkistaa kaapit läpi. Näin voit suunnitella ateriat sen mukaan mitä kaapista jo löytyy, huomata mitä pitäisi käyttää pian ja siten välttää turhat ostokset. Monesti myös päiväyksen vasta ylittänyt tuote on edelleen täysin käyttökelpoinen, sillä parasta ennen päivämäärä ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Ottamalla aistit avuksesi voit selvittää käyttökelpoisuuden: jos ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, sitä voi yleensä käyttää turvallisesti.

Kokeile luovasti

Kokeile rohkeasti ja hyödynnä luovuutta myös ruoanlaitossa. “Viikon varrelta” -ruoka on loistava tapa kerätä yhteen viikon aikana jääneitä tähteitä ja jämätuotteita. Pastat, padat, keitot ja uuniruoat muuntuvat helposti monenlaisiin yhdistelmiin, ja usein juuri nämä tähteistä kootut annokset yllättävät parhaalla maullaan. Ylijääneitä ruokia voi myös pakastaa joko isompina satseina tai annoksittain ja käyttää sopivana hetkenä myöhemmin. Kotiruokakin säilyy pakastimessa parhaimmillaan jopa kolme kuukautta!

Hävikin vähentäminen kannattaa

Huomioimalla päiväykset, säilytyksen ja tähteiden hyötykäytön säästät rahaa, vähennät ruokahävikkiä ja teet samalla ympäristöteon. Lisäksi saat arkeesi lisää järjestystä ja selkeyttä, säästät aikaa kaupassa ja ruoanlaitossa, ja luovuuskin pääsee kukoistamaan uusien reseptien muodossa. Hävikkiviikko on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omia tapoja – ja samalla luoda uusia rutiineja, jotka tuovat pitkäkestoista hyötyä niin taloudellisesti kuin arjen sujuvuuden ja ruokailun ilonkin kannalta.

Lähteet      

Kirjoittaja:
Jenni, Mielen ry:n viestintä