Mielenterveys nyt

09.10.2024

Mielenterveyden nykyinen tilanne Suomessa

Maailmanlaajuisesti mutta myös kansallisella tasolla Suomessa 2020-luvun alun koronapandemialla oli kielteinen vaikutus mielenterveyteen. Pandemian seurauksena mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet lisääntyivät entisestään. Tämän vuoksi työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin tulee työpaikoilla edelleen kiinnittää erityistä huomiota. Mielenterveyspalveluissa ehkäisevä työ ja varhainen tuki ovat avainasemassa ennen ongelmien kasaantumista. Hyvinvointialueet tarvitsevat tähän riittävän rahoituksen.

Itsemurhien ehkäisyn kannalta tärkeä havainto on, että kaksi kolmasosaa itsemurhaan kuolleista on asioinut terveydenhuollon palveluissa viimeisen elinkuukautensa aikana, joka viides heistä jopa viimeisenä elinpäivänään. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia koulutetaan jatkossa tunnistamaan paremmin potilaiden itsemurhavaara ja toimimaan sen mukaisesti.

Mielenterveyshäiriöihin liittyvä stigma ei ole toivotulla tavalla vähentynyt. Tästä syystä Suomessa on kehitteillä kansallinen syrjinnän ja leimautumisen vastainen ohjelma. Syrjinnänvastaisessa työssä tarvitaan erityisesti koulutettujen kokemusasiantuntijoiden panosta päätöksenteon eri tasoilla. Eri väestöryhmien mahdollisuutta osallistua oman elämänsä, yhteisönsä ja julkisen päätöksenteon vaiheisiin kehitetään jatkossa myös nuoret ja ikääntyvät kansalaiset huomioiden.

Mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidon yhdenvertaisessa saatavuudessa on edelleen puutteita. Kansallisella tasolla tähdätään lähitulevaisuudessa erityisesti matalan kynnyksen palveluiden kehittämiseen. Nykyteknologia mahdollistaa näiden palveluiden monipuolisuuden ja saavutettavuuden kunhan digipalveluissa panostetaan siihen, että ne ovat käyttäjilleen tarpeeksi helppokäyttöisiä. Myös näiden sovellusten käyttöönottoa olisi hyvä testata kokemusasiantuntijoilla.

Järjestöillä ja yhdistyksillä on merkittävä rooli mielenterveys- ja päihdepalvelujen kentällä. Niiden toiminnasta kaivataan kuitenkin hyvinvointialueilla entistä enemmän tietoa, niin että asiakkaat ja heidän läheisensä ymmärretään ohjata heitä hyödyttäviin vertaistukea ja arjenhallintaa ylläpitäviin palveluihin.

FinFami

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveyskuntoutujien omaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Yhdistys tekee työtä mielenterveysomaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. FinFami on yksi Mielen ry:n perustajista. Keskiviikkona 9.10.2024 vietetään mielenterveysomaisten päivää.

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Tekstin lähteet

Comprehensive mental health action plan 2013–2030, WHO:2021.
Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020–2030, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:6.
Mielenterveysstrategia 2020–2030 – toimeenpanon ensimmäiset vuodet ja yhteisen tekemisen tahto, THL:n työpaperi 55/2022.
World mental health report, Transforming mental health for all, WHO:2022.