Kuntoutujasta työkuntoiseksi

20.10.2022

Mielen ry:n työpajan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaan itsetunto koheni pienten onnistumisten ja työvalmentajan tsemppauksen avulla niin, että Dino eteni vuodessa asiakkaasta työkuntoiseksi. Uusi työnantaja arvosti vuoden osallistumista pajan työtoimintaan kotona oleskelun sijaan.

Ennen Mielen ry:n työpajalle tuloa Dino oli kerennyt kokeilemaan montaa erilaista kuntouttavaa toimintaa. Tutustumiskäynnillä Mielen ry:n työpajalle Dino kiinnostui pienmetalli- ja kierrätyspajan mahdollisuuksista, sillä hän on aina pitänyt käsillä puuhailusta.

Korujen teolla itsetunto nousuun

Kesällä 2021 Dino aloitti Sumeliuksenkadun työpajalla metallisten korujen teolla. Hän opetteli valmistamaan riipuksia ja sormuksia. Useimmat pajalla käytetyt työvälineet olivat entuudestaan tuttuja, sillä Dino on aina tykännyt korjailla tavaroita, kuten polkupyöriä ja leluja. Dinoa viehätti metalli materiaalina ja se että sai toteuttaa itseään, visioida töitä alusta lähtien. Aivan ensimmäinen koru, nuolenpääriipus kaikkine kulumineen on hänelle merkityksellinen ja edelleen käytössä lähes päivittäin. Metallipajalla Dino teki erilaisia riipuksia myös myyntiin.

Työpajoilla valmistettuja koruja

Dino osallistui Mielen ry:n kuntouttavaan työtoimintaan vuoden ajan. Pajan hyvä, lämmin ja vastaanottava porukka otti Dinon hyvin huomioiden mukaan. Tämä oli tärkeää, sillä sosiaaliset tilanteet olivat hänelle usein haastavia. Sen, että työvalmentaja Jouni Lammi jaksoi aina vaan tsempata ja rohkaista, Dino koki huikeaksi ja todella merkitykselliseksi.

Kun Dino sai heti ensimmäisestä korustaan kehuja ja sitä esiteltiin muille juuri hänen työnään, hän tunsi ylpeyttä, joka nosti itsetuntoa roimasti. Korujen teon oppimisen lisäksi Dino oppi työpajalla uudestaan ihmisten kanssa kommunikoinnin ja kuinka olla mukana porukassa.

Lahjakkuus huomataan

Dinon lahjat huomattiin työpajalla ja hän eteni kuntoutuksen asiakkaasta avustavaksi ohjaajaksi. Työpaikka antoi itsetunnolle lisänosteen ja jo parin työskentelykuukauden jälkeen Dino sai vinkin vakituisesta työpaikasta Normiopasteella. Työhaastattelussa etuna oli, että Dino oli käynyt yli vuoden säännöllisesti työpajalla kotona olemisen sijaan. Onnekas työhaastattelu päättyi kysymykseen: Voitko aloittaa työt heti?

Työpajalta vakituiseen työhön

Syyskuusta lähtien Dino on mennyt töihin varhain aamuisin valmistamaan liikennemerkkejä. Hän on viihtynyt erinomaisesti työssään, jossa on käytössä samoja perustyökaluja ja -toimia kuin työpajallakin. Etenkin Dino arvostaa liukuvaa työaikaa, sillä aikaisin työn aloittaminen mahdollistaa iltapäivällä ulkoilun metsässä koiran kanssa lempi musiikkia kuunnellen. Viikonloppuisin Dino on alkanut tehdä keikkatyötä roudarina. Tuoreena muistissa on Stingin konsertin rumpujen viritys Nokia-Areenalla.

Mielen ry:n työpajan toimintaan osallistumista harkitseville Dinon vinkit ovat, että omana itsenään pärjää. ”Elämä alkaa rullaan, kun hyvin otetaan vastaan.” Pajalta saa seuraa, se on paikkana hyvä ja turvallinen olla ja sieltä löytyy mielekästä tekemistä. Vuoden aikana Dino nosti itsensä kuntoutujasta työkuntoiseksi. Hän sai hyvän nosteen itsetunnolleen. ”Pienistä onnistumisista tulee hyvä lopputulos”, Dino kertoo tyytyväisenä.