Alfred kiinnostuu planetaarisesta ruokavaliosta

30.09.2024

ALFRED: Olipa tosi hyvää lihakastiketta! Kiitos!

ELINA: Mukavaa, että sinulle maittoi. Siinä ei kylläkään ollut lihaa.

ALFRED: Jaa, hä? Ei lihaa niinkö?

ELINA: Se oli sienikastiketta. Kävin metsäretkellä viikonloppuna mökillä.

ALFRED: Etkö pelännyt eksymistä?

ELINA: En minä tutussa metsässä. Ajattelin, että voisit tulla ensi kerralla mukaan. Koulutan sinusta sienikoiran. Sinullahan on hyvä hajuaisti!

ALFRED: Muuten kyllä… Mutta hyttyset. Paarmat. Hirvikärpäset! Inhottava ajatus, että ne hyökkäävät kimppuuni.

ELINA: Jospa etsin sinulle pienen lakin ja kiinnitän hyttysverkkoa siihen. Tiedän, miten herkkähipiäinen olet. Mutta kuulehan, olen ajatellut, että söisimme lihaa vähemmän kuin ennen.

ALFRED: Kuinka niin? Minä ainakin olen lihansyöjä.

ELINA: Olen lueskellut sellaista kirjaa kuin Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa.

ALFRED: Varmaan jonkun hipin kirjoittama pölyinen opus.

ELINA: Eipä olekaan, se on aika uusi, vuodelta 2023. Sen kirjoittajat ovat kovan luokan ammattilaisia. Hanna Haveri on neurologian erikoislääkäri ja erikoistunut planetaariseen terveyteen, Soili Soisalo kirjoittaa artikkeleita ja tietokirjoja ravitsemustieteestä ja Eeva Voutilainen opettaa elintarvike- ja ravitsemustieteitä Helsingin yliopistossa.

ALFRED: En silti haluaisi luopua lihapullista… Tiedät kai, että ne ovat lempiruokaani!

ELINA: Ei sinun tarvitsekaan lihasta kokonaan luopua. Sitä voisi olla sunnuntaisin ruokapöydässä. Olisit fleksaaja.

ALFRED: Joo aivan. Mikä se on?

ELINA: Fleksaus on joustavaa kasvissyöntiä. Syötäisiin kasvispainotteisesti. Tunnut tykkäävän kasviksista kovasti.

ALFRED: Hmm… Kukkakaali, porkkanat, herneet, salaatti, tomaatit, kurkku, kesäkurpitsa… Mansikat! Pidän toki kasviksista. Mutta pääruokana?

ELINA: Meillä voisi olla kasvisruokapäivä ainakin kerran viikossa.

ALFRED: Tarkoitat kai, että torstaisin olisi papusoppaa. Ilman lihaa… [huokaus] Mutta sillä on ikävät seurauksensa.

ELINA: Joo, muistan. Muut matkustajat katsoivat minua viime kerralla bussissa paheksuvasti, koska eivät tienneet, että laukussani oli ilmavaivoista kärsivä pehmoeläin.

ALFRED: Masuani nipristi, en voinut muutakaan!

ELINA: Ymmärrän. Mutta onhan niitä muitakin kasvisruokia kuin hernekeitto.

ALFRED: En ainakaan keksi mitään!

ELINA: Katsele netistä reseptejä. Marttojen nettisivuilta vaikka. Saat itse valita, mitä kasvisruokaa tahdot syödä!

ALFRED: No, jos todella tarvitset konsultaatiotani tässä asiassa. Ruuan ajatteleminen ja reseptien tutkiminen voi olla hauskaakin.

ELINA: Kalaa söisimme myös parina kolmena päivänä viikossa. Muistat kai, kun paistoin sinulle viime kesänä muikkufileitä?

ALFRED: Joo, ne olivat mielettömän maukkaita!

ELINA: Niitä oli vieläpä paljon, riittivät moneksi päiväksi. Silloin tavallaan söimme planetaarisesti vaikka emme olleet edes kuulleet tällaisesta ruokavaliosta.

ALFRED: On silti ikävää, että juuri lihapullien syöntiä pitää rajoittaa. Kiellot vain lisäävät mielihalujani. Minun tekee niitä mieli vaikka joka päivä.

ELINA: Riistaliha voisi olla yksi vaihtoehto.

ALFRED [tuohtuneena]: Minäkö pyydystäisin hiiriä ja myyriä pellonlaidassa? Ei kiitos! Tai oravia oksalta? Virittäisin ansalangan jänöpupulle takapihalle? Ampuisin ritsalla villisian potsia silmien väliin?

ELINA: Lopeta höpsöttely. Syksyllä alkaa hirvestyskausi. Joltakin metsästysporukalta voisi kysellä, saisiko heiltä ostaa hirvenlihaa. Se voisi olla hyvääkin.

ALFRED: No varmasti on. Kunhan saan herkutella liharuuilla edes silloin tällöin ja toisinaan. Onpa hyvä, ettei suklaan syömistä tarvitse vähentää!

ELINA: Itse asiassa siitä minun piti puhua kanssasi seuraavaksi. Suklaata ei voi ostaa varastoon, sillä haistat kätkön heti ja syöt kaiken saman tien. Muistatko, miten viime jouluna kävi puolen kilon suklaapukille, jonka olin ostanut naapurin lapsenlapsia ajatellen? Käänsin selkäni hetkeksi ja sinä…

ALFRED: Joo joo, mutta silloin oli joulu! Luulin, että se oli minulle! Erehtyminen on pehmoeläimellistä.

ELINA: Paitsi että suklaantuotanto on huono juttu luonnon kannalta… Kai tiedät, että se valmistetaan kaakaosta, jota viljellään sademetsäalueella eikä aina kovinkaan eettisesti?

ALFRED: Sitä varten on Reilu Kauppa ja Rainforest Alliance. Syön tietysti vain suklaata, joiden pakkauksista löytyy nämä merkit.

ELINA: Näinköhän? Hyvä on. Mutta lisäksi se on epäterveellistä sinulle. Pyysit minulta eilen vinkkejä painon kurissa pitämiseen, eikö niin? Katselin Fineli-tietokannasta vähän eri elintarvikkeiden ravintoarvoja. Kahdessa kilossa kantarelleja on vähemmän kaloreita kuin sadassa grammassa suklaata!

ALFRED: Ihanko totta?

ELINA: Verrataan suklaata vaikkapa toiseen herkkuusi mansikoihin. Sadassa grammassa mansikoita on 45 kilokaloria. Entäpä sadassa grammassa maitosuklaata? Hui! 538 kilokaloria. Suklaa koostuu lähinnä rasvasta ja sokerista.

ALFRED: On suklaassa terveellisiäkin ainesosia, kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja!

ELINA: On kyllä, esimerkiksi A- ja K-vitamiinia. Mutta mansikoissakin on K-vitamiinia ja lisäksi paljon C- ja B3-vitamiinia eli niasiinia sekä foolihappoa eli folaattia. Mansikoiden sokeri on terveellistä hedelmäsokeria. Kantarelleissa on jonkin verran A-vitamiinia ja runsaasti D-vitamiinia sekä niasiinia. Kantarellit ovat hyvä kaliumin ja seleenin lähde ja niissä on paljon kuitua.

ALFRED: Uskotaan, uskotaan! Voit lopettaa saarnaamisen. Jyräät minut aina noilla faktoillasi.

ELINA: Pehmis hei, en tarkoita riidellä. En ole sinulle vihainen. Sinun ei tarvitse lopettaa suklaan syöntiä vaan kohtuullistaa sitä. Se voisi olla pyhäpäivien herkkusi kuten ne lihapullatkin.

ALFRED: Olkoon menneeksi. Voinhan yrittää.

ELINA: Nythän meillä on pakastimessa kesällä säilöttyjä mansikoita ja jääkaapissa itse mehumaijalla valmistamaani herukkamehua. Mitä sanoisit, jos keittäisin sinulle mansikkakiisseliä? Tilkka mehua, sokeria, vettä ja ne pakastemansikat. Suurustamiseen muutama ruokalusikallinen perunajauhoja. Se käy helposti ja nopeasti. Voisit syödä sitä illalla banaanin kanssa sitten kun se on jäähtynyt.

ALFRED [ilahtuu]: Kuulostaa kovin planetaariselta. Syön kyllä sitä mielelläni.

ELINA: Olet sellainen pieni herkkusuu.